Verborgen gebreken na een aankoop? Wat nu?



Een eigen huis kopen is de droom van vele mensen. Die droom kan echter snel in een nachtmerrie veranderen wanneer er verborgen gebreken aan de woning optreden. Wat doe je als je geconfronteerd wordt met verborgen gebreken? Is het kalf al verdronken of kan je toch nog stappen ondernemen? 

Wanneer spreekt men van een verborgen gebrek? 

Eerst en vooral is het belangrijk om te begrijpen wat een verborgen gebrek precies is. De wet bepaalt namelijk dat de verkoper gehouden is tot “vrijwaring voor verborgen gebreken” van de gekochte zaak. De volgende voorwaarden moeten duidelijk voldoen om van verborgen gebreken te kunnen spreken. 

  • Ten eerste moet het gebrek verborgen zijn. Gebreken die tijdens een huisbezoek duidelijk zichtbaar aanwezig zijn, tellen dus niet mee als verborgen gebrek. Daarnaast kan een verkoper ook de koper expliciet op de hoogte brengen van gebreken die niet zichtbaar zijn. Dit zijn logischerwijs ook geen verborgen gebreken. 
  • Het gebrek moet ook ernstig genoeg zijn. Dat houdt in dat het gebrek minstens de waarde van het huis vermindert en het normale gebruik van het huis verhindert. 
  • Een laatste voorwaarde is dat het gebrek al aanwezig was wanneer de woning overging van verkoper naar koper. 

Welke stappen onderneem je bij verborgen gebreken?

Voldoet het gebrek aan de bovenstaande voorwaarden? Dan spreken we van een verborgen gebrek en kan je beginnen met stappen te ondernemen tegen de verkoper. Speel echter wel kort op de bal want je wil als koper niet laten doorschijnen dat je het gebrek simpelweg genegeerd hebt. Verder is het ook zeker aan te raden om professioneel juridisch advies in te schakelen in deze situatie. 

Bewijzen verzamelen 

Eerst en vooral zal je als koper bewijzen moeten verzamelen om het gebrek te aan te duiden. Verder zal je ook moeten kunnen aantonen dat het gebrek aanwezig was op het moment van de verkoop. 

Een schikking treffen

Over het algemeen zijn er twee manieren om een schikking te treffen. 

Een eerste mogelijkheid is dat de koper het onroerend goed teruggeeft. De verkoper zal dan ook instaan voor veroorzaakte kosten. Bij een verkoper die ter kwader trouw heeft gehandeld, kan er ook nog een schadevergoeding bijkomen. Een tweede mogelijkheid is dat de koper de woning houdt en dat de verkoper een gedeelte van de verkoopprijs terugvordert. 

Juridisch advies nodig? Maak een afspraak bij Advocatenkantoor Stappers

Maak nu een afspraak

In de kijker

Ontvang als eerste ons ​​​​​​​laatste nieuws per mail