Aan welke voorwaarden moet je voldoen voor een studentenvisum?Belgische universiteiten ontvangen ieder academiejaar opnieuw heel wat buitenlandse studenten. Om wettig in België te mogen verblijven, moeten studenten van buiten de Europese Unie een geldig studentenvisum voor kunnen leggen. Om zo’n visum te bemachtigen moet je echter aan enkele voorwaarden voldoen. 

Eerst en vooral moet je in het bezit zijn van enkele documenten om in aanmerking te komen voor een studentenvisum. Let er echter wel op dat je het visum tijdig aanvraagt. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft namelijk een maximale behandelingstermijn van 90 dagen om de aanvraag te behandelen. Daarnaast moet je ook beschikken over de onderstaande documenten. 

Geldig internationaal paspoort

Een eerste document dat je nodig zal hebben, is een internationaal paspoort. Zorg er ook voor dat je paspoort lang genoeg geldig is. Je visum zal namelijk ook maar zolang geldig kunnen zijn als de geldigheid van je paspoort. 

Inschrijvingsattest hoger onderwijs

Verder moet je ook kunnen aantonen dat je ingeschreven bent aan een instelling voor hoger onderwijs. Hiervoor bestaat een standaardformulier dat alle nodige informatie bevat.

Bewijs van bestaansmiddelen 

Daarnaast moet je ook kunnen bewijzen dat je voldoende bestaansmiddelen hebt om jezelf te onderhouden in België. Dat kan op drie manieren. Oftewel moet je kunnen aantonen over een voldoende bedrag van 730 euro per maand te beschikken. Of je moet in het bezit zijn van een verbintenis tot tenlastelegging door een natuurlijke persoon. Daarnaast wordt enig ander bewijs van voldoende bestaansmiddelen ook aanvaard.

Bewijs van ziekteverzekering 

Als je in België komt studeren, moet je oftewel aangesloten zijn bij een Belgische mutualiteit of beschikken over een privéziekteverzekering.

Medisch attest 

Verder moet je met een medisch attest ook kunnen aantonen dat je geen ziektes hebt die een gevaar voor de volksgezondheid kunnen betekenen. 

Uittreksel strafregister

Als je veroordeeld bent voor misdaden, kan je ook niet in aanmerking komen voor een studentenvisum. Vraag in je land herkomst of het land van verblijf een uittreksel uit het strafregister aan. 

Op zoek naar een advocaat gespecialiseerd in vreemdelingenrecht? 

Advocatenkantoor Stappers is gespecialiseerd in verscheidene rechtsgebieden zoals verkeersrechtschaderechtstrafrechtincassorecht en handelsrecht

Maak nu een afspraak

In de kijker

Ontvang als eerste ons ​​​​​​​laatste nieuws per mail