Ongeval met niet verzekerde tegenpartij: wat nu?Ga je met je wagen de openbare weg op? Dan moet je in het bezit zijn van een geldige verzekering. Bij een ongeval zal de verzekeraar dan tussenkomen voor de schade die aan derden wordt toegebracht. Ook al is een autoverzekering verplicht, toch rijden er ieder jaar opnieuw tussen de 70.000 en 100.000 bestuurders in BelgiĆ« rond zonder een geldige autoverzekering. Wat doe je als je betrokken raakt in een ongeval met een niet verzekerde tegenpartij? 

Een auto-ongeluk is natuurlijk nooit leuk om mee te maken. De zaken worden er niet beter op als blijkt dat de tegenpartij ook nog eens niet verzekerd is. Je kan dan ook geen beroep doen op de verzekering van de derde partij om voor de schade en lichamelijke lestels op te draaien. 

Gelukkig sta je er niet helemaal alleen voor. Heb je bijvoorbeeld een omniumverzekering? Dan zal je verzekeraar je uitbetalen als je het slachtoffer bent van het ongeval. Wanneer de tegenpartij geen geldige verzekering heeft, zullen ze de schade via gerechtelijke weg rechtstreeks terugvorderen van de tegenpartij.

Verder kan je ook aangifte doen bij het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds. Je zal echter wel moeten kunnen bewijzen dat de tegenpartij in overtreding was bij het ongeval. Dat kan door middel van foto’s, ooggetuigen en sporen op de rijbaan. Een gespecialiseerde advocaat kan je helpen om te bewijzen dat de tegenpartij in overtreding was.  

Gevolgen voor onverzekerd rijden 

Voor de partij die onverzekerd rijdt, hangt er ook nog een straf boven het hoofd. De oververzekerde partij zal eerst en vooral bij een ongeval de schade volledig zelf uit eigen zak moeten betalen. Daarnaast riskeert hij of zij ook een boete tot 8000 euro en een rijverbod tot acht jaar. 

Op zoek naar een advocaat gespecialiseerd in verkeersrecht in regio Turnhout? 

Advocatenkantoor Stappers is gespecialiseerd in verscheidene rechtsgebieden zoals verkeersrechtschaderechtstrafrechtincassorecht en handelsrecht

Maak nu een afspraak

In de kijker

Ontvang als eerste ons ​​​​​​​laatste nieuws per mail