Vluchtmisdrijf wordt streng bestraft: gevangenisstraf van vijftien dagen tot zes maanden, een geldboete van 1.600 euro tot 16.000 euro en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar. Maar wanneer pleeg je vluchtmisdrijf?
Het antwoord luidt: als je als bestuurder van een voertuig (of dier) weet dat je de oorzaak of aanleiding was van een ongeval, en opzettelijk weggaat of -vlucht om dat te verbergen, pleeg je vluchtmisdrijf. Je moet dus op een openbare plaats een verkeersongeval hebben veroorzaakt of er aanleiding voor zijn geweest. Er hoeft trouwens geen aanrijding te hebben plaatsgevonden, en het is evenmin vereist dat de aanrijding of het ongeval jouw schuld was.
Ook op fiets of skateboard
‘Voertuig’ is hier een ruim begrip: ook op je fiets of skateboard/skates kan je een ongeval veroorzaken en vluchtmisdrijf plegen. Het is bovendien niet vereist dat er gewonden zijn of schade is. Als je wegrijdt nadat je een geparkeerd voertuig of bijvoorbeeld een slagboom aanrijdt, zonder dat er schade zichtbaar is, bega je ook een vluchtmisdrijf.
Onttrekken aan ‘dienstige vaststellingen’
Bij vluchtmisdrijf gaat het over opzettelijk wegvluchten: je moet de intentie hebben om je te onttrekken aan de zogenaamde ‘dienstige vaststellingen’. Hiervoor is uiteraard vereist dat je weet dat er een aanrijding of ongeval was met jou als betrokkene. De meeste discussies gaan over die intentie, als je je voor de strafrechter moet verantwoorden. De dienstige vaststellingen zijn overigens niet alleen de vaststellingen, nodig om de verantwoordelijkheid voor het verkeersongeval te kunnen bepalen, maar ook de vaststellingen over onder meer dronkenschap, alcoholintoxicatie, rijbewijs, verzekering van het voertuig, enzovoort.
Telefoonnummer achterlaten?
Helpt het als je je telefoonnummer of nummerplaat ter plaatse achterlaat? Of als je later terugkeert om informatie te geven? Neen, het blijft vluchtmisdrijf, want dat is een zogenaamd ‘onmiddellijk aflopend misdrijf’. Wat je daarna nog doet of laat, heeft daar geen invloed meer op. “De intentie hebben om aan de vaststellingen te ontsnappen” wordt door de rechtspraak ook ruim ingevuld. Het is voldoende dat je handelt om je aan de vaststellingen te onttrekken, zelfs zonder dat er sprake is van het opzet om te ontsnappen aan vervolging.
Strenge straffen
Vluchtmisdrijf wordt streng bestraft. De Wegverkeerswet voorziet een geldboete van 1.600 euro tot 16.000 euro. Bovendien kan de rechter een gevangenisstraf opleggen van 15 dagen tot 6 maanden, evenals een rijverbod van minstens 8 dagen. Had het ongeval voor een andere weggebruiker slagen, verwondingen of de dood tot gevolg, dan wordt de schuldige gestraft met een gevangenisstraf van vijftien dagen tot twee jaar en/of met een geldboete van 3.200 euro tot 40.000 euro. Het rijverbod loopt dan op tot ten minste drie maanden en ten hoogste vijf jaren of levenslang.