Wat verandert er op juridisch vlak in 2022?



Een nieuw jaar brengt altijd heel wat nieuwigheden met zich mee, ook op wettelijk vlak. Wij zochten de interessantste wettelijk nieuwtjes in ons expertiseveld voor je uit. Zo ga je goed voorbereid het nieuwe jaar in.

Arbeidsrecht

Ben je werknemer of werkgever? Dan moet je rekening houden met een langere opzegtermijn voor werknemers die voor 2014 in dienst zijn getreden. Voor personeel dat voor 2014 in dienst kwam, wordt de opzegtermijn vanaf januari 2022 berekend volgens een tweedelig kliksysteem. 

Als je een werknemer ontslaat die voor 2014 in dienst kwam, bereken je de opzeg in de volgende twee delen:

  • Het eerste gedeelte bereken je op basis van de anciënniteit van voor 31 december 2013. Voor deze periode blijven de oude opzegtermijnen voor bedienden en arbeiders van toepassing. 
  • Voor het tweede gedeelte bereken je de anciënniteit op basis van de nieuwe opzegtermijnen. Vanaf 1 januari 2022 zal de anciënniteit 8 jaar bedragen met een opzegtermijn van 27 weken in plaats van de vroegere 24 weken. 

Consumentenrecht

Goed nieuws voor de consument: vanaf 2022 ben je namelijk beter beschermd bij online-aankopen. Er worden in 2022 nieuwe regels van kracht die de consument beter beschermen bij online-aankopen en bij de garantie van digitale producten. 

Zo zal de automatische garantietermijn op aankopen verlengd worden van 6 maanden naar 1 jaar. Binnen deze periode zijn producenten automatisch verplicht om defecte toestellen te vervangen, terug te betalen of te herstellen. Na de periode van 1 jaar heeft de klant nog 1 extra jaar recht op garantie, maar dan moet de klant ook kunnen aantonen dat het om een productiefout gaat. 

Daarnaast zullen grote onlineverkopers zoals bol.com of Amazon moeten aangeven wie de verkopers is van het product. Deze webwinkels maken namelijk vaak gebruik van externe verkopers waar niet altijd dezelfde garantietermijnen gelden. Vanaf 2022 moet expliciet op de website duidelijk gemaakt worden wie de verkoper is. 

Verder komen er ook hogere boetes bij oneerlijke handelspraktijken. Volgens de nieuwe regelgeving zal je als consument aanspraak kunnen maken op een vergoeding, prijsvermindering of beëindiging van de overeenkomst. 

Vastgoed

Ook in de vastgoedwereld brengt het nieuwe jaar enkele veranderingen met zich mee. Zo worden de registratierechten/verkooprechten hervormd. Vanaf 1 januari 2022 betaal je 3% in plaats van 6% op je enige en eigen woning. Bij twee of meer eigendommen valt de omgekeerde beweging op te merken. Hier betaal je vanaf 2022 12% in plaats van 10%.

Nood aan juridisch advies? Advocatenkantoor Stappers staat ook in 2022 voor je klaar!

Contacteer ons hier

In de kijker

Ontvang als eerste ons ​​​​​​​laatste nieuws per mail