Wat is schijnzelfstandigheid?Als zelfstandige ben je je eigen baas. Je kiest voor wie je werkt, hoeveel uren je presteert en wanneer je werkt. Maar misschien komt een klant wel met het voorstel om exclusief voor hun te werken. Zo ontsnapt je klant aan heel wat extra kosten die gepaard gaan met het in dienst nemen van een vaste medewerker. Dat is echter een vorm van sociale fraude die schijnzelfstandigheid heet. 

Het woord zelfstandige zegt het eigenlijk al: je werkt zelfstandig. Voor eigen portemonnee dus en zonder een baas die je zegt wat te doen. Toch kan het vaak aanlokkelijk klinken om alleen maar voor één klant vast te werken. Jij hebt een zekere bron van inkomsten en zij moeten geen sociale zekerheid betalen wat op zijn beurt de loonkost naar beneden kan halen. 

Je bent in dat geval eigenlijk geen echte zelfstandige aangezien je toch een baas hebt en gaat dus in de praktijk aan de slag als schijnzelfstandige. Op deze vorm van sociale fraude kunnen zware straffen staan. 

Je let er dus beter op dat je niet als schijnzelfstandige aan de slag gaat. Want er hangen voor jou als zelfstandige ook enkele grote nadelen vast aan schijnzelfstandigheid. Zo heb je bijvoorbeeld geen recht op een opzegvergoeding of een gewaarborgd loon bij ziekte. Verder bouw je ook geen sociale rechten op voor je pensioen.

Criteria voor schijnzelfstandigheid

Als je denkt dat je misschien als schijnzelfstandige aan de slag bent, bekijk je deze criteria beter even. Als zelfstandige kan je namelijk:

  • Zelf je werkuren beslissen 
  • Zelf bepalen hoeveel je werkt
  • Beslissingen nemen zonder de goedkeuring van de baas
  • Voor verschillende klanten werken
  • Niet terugvallen op een vaste inkomensgarantie

Op zoek naar een advocaat in Turnhout? Advocatenkantoor Stappers is gespecialiseerd in arbeidsrecht

Advocatenkantoor Stappers is gespecialiseerd in verscheidene rechtsgebieden zoals verkeersrechtschaderechtstrafrechtincassorecht en handelsrecht

Maak nu een afspraak

In de kijker

Ontvang als eerste ons ​​​​​​​laatste nieuws per mail